Aby ste organizmu dodali maximum výživových hodnôt z potravy, jedzte celozrnné pečivo alebo výrobky obohatené o niektoré živiny (funkčné potraviny). Nasledujúce výrobky v uvedených množstvách nepresahujú v priemere 350 kJ:
chlieb celozrnný, pšenično-ražný | 1/2 krajca |
---|---|
chlieb grahamový | 1/2 krajca |
krutóny, hrianky | 1 šálka |
pita (arabský chlieb - placka) | 1/2 ks |
rožok, žemľa | 1 ks |
kukuričná tortilla | 1 ks |
otruby | 1/3 šálky |
kornfleky kukuričné - neprisladené | 1/3 šálky |
ovsené vločky | 1/4 šálky |
cestoviny | 1-2 šálky |
ryža | 1/3 šálky |
kukurica | 1/2 šálky |
kukurica klas | 1 ks |
suchá fazuľa, hrach, cícer, šošovica | 1/3 šálky |
zemiaky varené | 1 šálka |
zemiaky pečené | 1 ks |
zemiaková kaša | 1/2 šálky |
tekvicové jadrá | 3/4 šálky |
orechy | 1/2 šálky |