Zdravá strava
Jedlá obsahujú rozličné chemické látky, všeobecne nazývané potravinové zdroje. Pomocou trávenia sa rozkladajú a organizmus ich absorbuje. Poskytujú energiu nevyhnutnú pre život a sú stavebnými prvkami nášho tela. Medzi potravinové zdroje obsiahnuté v jedle patria: organické zlúčeniny, uhľohydráty alebo cukry, bielkoviny, tuky, vitamíny, vlákniny a anorganické zlúčeniny, t.j. minerálne soli a voda. Energia sa meria v kilokalóriách (kcal).
Množstvo energie, ktorú organizmus potrebuje na jeden deň, sa mení podľa veku, fyzickej aktivity, telesnej hmotnosti a iných faktorov. Aby sa zachovala správna telesná hmotnosť, musí existovať medzi stravou a energetickým výdajom rovnováha. Preto je dobré sledovať informácie o obsahu energie, ktorú obsahujú rôzne jedlá a potraviny.
Prepočet joulov na kalórie
kalórie (cal) → jouly (J) | cal x 4,2 = J |
---|---|
jouly (J) → kalórie (cal) | J : 4,2 = cal |