Dobré rady

Zdravá strava

Jedlá obsahujú rozličné chemické látky, všeobecne nazývané potravinové zdroje. Pomocou trávenia sa rozkladajú a organizmus ich absorbuje. Poskytujú energiu nevyhnutnú pre život a sú stavebnými prvkami nášho tela. Medzi potravinové zdroje obsiahnuté v jedle patria: organické zlúčeniny, uhľohydráty alebo cukry, bielkoviny, tuky, vitamíny, vlákniny a anorganické zlúčeniny, t.j. minerálne soli a voda. Energia sa meria v kilokalóriách (kcal).

Množstvo energie, ktorú organizmus potrebuje na jeden deň, sa mení podľa veku, fyzickej aktivity, telesnej hmotnosti a iných faktorov. Aby sa zachovala správna telesná hmotnosť, musí existovať medzi stravou a energetickým výdajom rovnováha. Preto je dobré sledovať informácie o obsahu energie, ktorú obsahujú rôzne jedlá a potraviny.

Prepočet joulov na kalórie

kalórie (cal) → jouly (J) cal x 4,2 = J
jouly (J) → kalórie (cal) J : 4,2 = cal
Základné
stavebné 
zložky
vyváženej stravy

Sacharidy

Poznáme dva druhy sacharidov: škroby a cukry. Škroby sa nazývajú aj polysacharidy. Nachádzajú sa v cereáliách, v chlebe, v cestovinách, v ryži, v zemiakoch a v strukovinách. Cukry sa delia na monosacharidy a polysacharidy, teda jednoduché a zložené cukry.

Monosacharidy predstavujú jednoduché cukry, ktoré sa nachádzajú v ovocí, niektorých druhoch zeleniny, cukre, mede, mlieku, sladkostiach atď.

Zložené sacharidy sa nachádzajú v zelenine, kukurici, strukovinách, celozrnných obilninách atď. Sacharidy sú základným zdrojom energie pre naše telo. Len mozog potrebuje denne približne 100 gramov glukózy. 60 % celkového energetického príjmu tvoria sacharidy.

Zdroj: Roberto Ferrari, Claudia Florio: Kuchyňa vášho srdca - rady Talianskej kardiologickej spoločnosti, ako si ustrážiť hladinu cholesterolu a nestratiť pri tom dobrú náladu; 2004 Societa Italiana di Cardiologia, Rím; 2006 W5, a.s. s podporou Slovenskej kardiologickej spoločnosti, Bratislava

Aj vďaka Vašim 2% sa môže srdce usmievať. Ďakujeme.
Darujte 2%
viac info