Dobré rady

Zdravá strava

Jedlá obsahujú rozličné chemické látky, všeobecne nazývané potravinové zdroje. Pomocou trávenia sa rozkladajú a organizmus ich absorbuje. Poskytujú energiu nevyhnutnú pre život a sú stavebnými prvkami nášho tela. Medzi potravinové zdroje obsiahnuté v jedle patria: organické zlúčeniny, uhľohydráty alebo cukry, bielkoviny, tuky, vitamíny, vlákniny a anorganické zlúčeniny, t.j. minerálne soli a voda. Energia sa meria v kilokalóriách (kcal).

Množstvo energie, ktorú organizmus potrebuje na jeden deň, sa mení podľa veku, fyzickej aktivity, telesnej hmotnosti a iných faktorov. Aby sa zachovala správna telesná hmotnosť, musí existovať medzi stravou a energetickým výdajom rovnováha. Preto je dobré sledovať informácie o obsahu energie, ktorú obsahujú rôzne jedlá a potraviny.

Prepočet joulov na kalórie

kalórie (cal) → jouly (J) cal x 4,2 = J
jouly (J) → kalórie (cal) J : 4,2 = cal
Základné
stavebné 
zložky
vyváženej stravy

Bielkoviny

Bielkoviny sú základnými stavebnými látkami organizmu potrebné pre rast a vývoj človeka, vznik nových a  regeneráciu starých buniek (najmä svalových) a reguláciu všetkých funkcií ľudského tela.  Bielkoviny plnia mnoho iných úloh, ktorých sa nezúčastňujú tuky alebo sacharidy.

Bielkoviny sú organické zlúčeniny pozostávajúce z veľmi jednoduchých jednotiek (tzv. aminokyselín), navzájom prepojených v reťazcoch s rozličnou dĺžkou, ktorá závisí od počtu prítomných aminokyselín. Aminokyseliny sa ďalej delia na neesenciálne a esenciálne. Neesenciálne aminokyseliny si organizmus vytvára sám, esenciálne si organizmus nedokáže vytvoriť a preto ich musíme prijať v strave.

Trávenie bielkovín, ktoré patria medzi látky s vysokým indexom sýtosti, začína v žalúdku a pokračuje v dvanástorníku. Ak sa aminokyseliny dostanú do čreva, začína ich vstrebávanie a prechod priamo do krvi. Nevyužité aminokyseliny prechádzajú obličkami a vylučujú sa močom. Preto je v prípade ochorení obličiek potrebné znížiť príjem bielkovín. Každý gram bielkovín dodáva 4 kalórie. Bielkoviny, ktoré prijímame stravou a ktoré prevýšia našu potrebu sa menia na glukózu a dodávajú energiu.

Bielkoviny „prvej triedy“ obsahujú všetkých osem esenciálnych aminokyselín. Sú živočíšneho pôvodu alebo zo sóje a nachádzajú sa v mäse, mliečnych výrobkoch, rybách, vajciach a sójových výrobkoch.

Bielkoviny „druhej triedy“ sú rastlinného pôvodu, neobsahujú všetky aminokyseliny (s výnimkou sóje) a nachádzajú sa väčšinou v strukovinách. Bielkoviny by mali tvoriť 10% nášho denného energetického príjmu.

Zdroj: Roberto Ferrari, Claudia Florio: Kuchyňa vášho srdca - rady Talianskej kardiologickej spoločnosti, ako si ustrážiť hladinu cholesterolu a nestratiť pri tom dobrú náladu; 2004 Societa Italiana di Cardiologia, Rím; 2006 W5, a.s. s podporou Slovenskej kardiologickej spoločnosti, Bratislava

Aj vďaka Vašim 2% sa môže srdce usmievať. Ďakujeme.
Darujte 2%
viac info