Hrášková krémová polievka
Pre šesť osôb
- 500 g čerstvého alebo mrazeného hrášku
- 3 šalotky
- 3 cibuľky
- 1 červená cibuľa
- 300 g nízkotučného mlieka
- 300 g chobotničiek
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- 2 poháre zeleninového vývaru
- čierne korenie
- štipka soli
Príprava
- Nakrájajte cibuľu a vložte do hrnca spolu s hráškom.
- Položte hrniec na oheň, pridajte dva poháre zeleninového vývaru a asi 30 minút varte. Podľa potreby pridajte trošku vody.
- Nakrájajte šalotku a nechajte ju speniť v panvici, do ktorej ste dali za lyžicu zeleninového vývaru.
- Očistite chobotničky, umyte ich a dajte na panvicu k šalotke.
- 15 minút varte, pokým nezískajú sýtočervenú farbu.
- Osoľte ich, odstavte z ohňa a udržujte v teple.
- Pomixujte hrášok a pridajte mlieko.
- Krém povarte a dochuťte soľou a čiernym korením.
- Podávajte v miskách alebo v polievkovej mise a do stredu poukladajte chobotničky.
- Dochuťte dvoma lyžicami extra panenského olivového oleja.
Energetická hodnota: 189,8 kcal/porcia | |
---|---|
Bielkoviny celkovo | 14,5 g |
Lipidy celkovo | 7,2 g |
Využiteľné sacharidy | 16,7 g |
Mastné kyseliny (nasýtené/mononenasýtené/polynenasýtené celkovo): | 1,2 / 4,6 / 0,63 g |
Cholesterol | 29,4 g |
Vláknina | 5,3 g |
Železo | 2,1 mg |
Vápnik | 171,1 mg |
Sodík | 335,9 mg |
Draslík | 452,9 mg |
Fosfor | 240,3 mg |
Magnézium | 43,9 mg |
Vitamíny | |
B1 | 0,46 mg |
B2 | 0,29 mg |
B3 | 2,26 mg |
B9 | 64,7 μg |
A | 0,0 μg |
E | 1,65 mg |
D | 0,0 mg |
B5 | 0,86 mg |
B8 | 8,00 μg |
B12 | 0,0 μg |