Recepty

Zeleninová polievka

Pre šesť osôb

  • 100 g veľkej suchej fazule
  • 100 g sójových bôbov
  • 3 cibule (asi 200 g)
  • 2 strúčiky nahrubo nakrájaného cesnaku 
  • 150 g červenej papriky
  • 150 g zelenej papriky
  • 150 g mrkvy
  • 150 fazuľky
  • 150 g cukín
  • 1 lyžica paradajkového pretlaku 
  • 150 g dužiny z paradajok  
  • 2 l zeleninového vývaru 
  • 100 g polámanej cestoviny: bucatini (t.j. dlhé duté cestoviny) alebo ziti (t.j. druh dlhých makarónov)
  • lístky z bazalky
  • 1 lyžica omáčky pesto alebo 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1 lyžica strúhaného parmezánu (podľa chuti)

Príprava

  1. Fazuľu a sójové bôby dajte na noc namočiť do veľkého hrnca.
  2. Opláchnite, roztlačte ich a varte vo vode asi 1 hodinu.
  3. Nechajte ich odkvapkať a odložte.
  4. Nakrájajte cibuľu, 5 minút ju nechajte speniť v troške zeleninového vývaru.
  5. Umyte a očistite papriku, fazuľku, cukiny a mrkvu, nakrájajte na malé kúsky.
  6. Pridajte zeleninu k cibuli a asi 5 minút varte.
  7. Nalejte na to horúci zeleninový vývar a pridajte cesnak.
  8. Polievku priveďte do varu.
  9. Pridajte lyžicu pretlaku a 20 minút nechajte variť na miernom ohni.
  10. Krátko pred dovarením vyberte cesnak, pridajte uvarenú fazuľu i sóju a dužinu z rajčín nakrájanú na malé kocky.
  11. Varte ešte dve minúty a trošku osoľte.
  12. Pridajte rozdrobenú, ľahko nedovarenú cestovinu, ktorú ste dali odtiecť.
  13. Polievku nalejte do polievkovej misy a ochuťte ju lístkami bazalky, príp. pridajte lyžicu omáčky pesto alebo olej a strúhaný parmezán.
Energetická hodnota: 289,6 kcal/porcia
Bielkoviny celkovo 14,8 g
Lipidy celkovo 11,3 g
Využiteľné sacharidy 34,4 g
Mastné kyseliny (nasýtené/mononenasýtené/polynenasýtené celkovo): 1,95 / 5,84 / 2,81 g
Cholesterol 1,1 g
Vláknina 8,02 g
Železo 4,25 mg
Vápnik 124,6 mg
Sodík 1329,7 mg
Draslík 949,8 mg
Fosfor 288,1 mg
Magnézium 60,0 mg
Vitamíny
B1 0,72 mg
B2 0,27 mg
B3 2,56 mg
B9 120,8 μg
A 1,6 μg
E 2,8 mg
D 0,0 mg
B5 0,42 mg
B8 5,2 μg
B12 0,0 μg
Aj vďaka Vašim 2% sa môže srdce usmievať. Ďakujeme.
Darujte 2%
viac info