Zeleninová polievka
Pre šesť osôb
- 100 g veľkej suchej fazule
- 100 g sójových bôbov
- 3 cibule (asi 200 g)
- 2 strúčiky nahrubo nakrájaného cesnaku
- 150 g červenej papriky
- 150 g zelenej papriky
- 150 g mrkvy
- 150 fazuľky
- 150 g cukín
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
- 150 g dužiny z paradajok
- 2 l zeleninového vývaru
- 100 g polámanej cestoviny: bucatini (t.j. dlhé duté cestoviny) alebo ziti (t.j. druh dlhých makarónov)
- lístky z bazalky
- 1 lyžica omáčky pesto alebo 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- 1 lyžica strúhaného parmezánu (podľa chuti)
Príprava
- Fazuľu a sójové bôby dajte na noc namočiť do veľkého hrnca.
- Opláchnite, roztlačte ich a varte vo vode asi 1 hodinu.
- Nechajte ich odkvapkať a odložte.
- Nakrájajte cibuľu, 5 minút ju nechajte speniť v troške zeleninového vývaru.
- Umyte a očistite papriku, fazuľku, cukiny a mrkvu, nakrájajte na malé kúsky.
- Pridajte zeleninu k cibuli a asi 5 minút varte.
- Nalejte na to horúci zeleninový vývar a pridajte cesnak.
- Polievku priveďte do varu.
- Pridajte lyžicu pretlaku a 20 minút nechajte variť na miernom ohni.
- Krátko pred dovarením vyberte cesnak, pridajte uvarenú fazuľu i sóju a dužinu z rajčín nakrájanú na malé kocky.
- Varte ešte dve minúty a trošku osoľte.
- Pridajte rozdrobenú, ľahko nedovarenú cestovinu, ktorú ste dali odtiecť.
- Polievku nalejte do polievkovej misy a ochuťte ju lístkami bazalky, príp. pridajte lyžicu omáčky pesto alebo olej a strúhaný parmezán.
Energetická hodnota: 289,6 kcal/porcia | |
---|---|
Bielkoviny celkovo | 14,8 g |
Lipidy celkovo | 11,3 g |
Využiteľné sacharidy | 34,4 g |
Mastné kyseliny (nasýtené/mononenasýtené/polynenasýtené celkovo): | 1,95 / 5,84 / 2,81 g |
Cholesterol | 1,1 g |
Vláknina | 8,02 g |
Železo | 4,25 mg |
Vápnik | 124,6 mg |
Sodík | 1329,7 mg |
Draslík | 949,8 mg |
Fosfor | 288,1 mg |
Magnézium | 60,0 mg |
Vitamíny | |
B1 | 0,72 mg |
B2 | 0,27 mg |
B3 | 2,56 mg |
B9 | 120,8 μg |
A | 1,6 μg |
E | 2,8 mg |
D | 0,0 mg |
B5 | 0,42 mg |
B8 | 5,2 μg |
B12 | 0,0 μg |