Recepty

Paradajková krémová polievka

Pre šesť osôb

  • 500 g ošúpaných paradajok
  • 500 g múky
  • 500 ml polotučného mlieka
  • 250 ml zeleninového vývaru
  • Polovica cibule
  • Dva bobkové listy
  • Štipka soli
  • Ako príloha: Hrianky z celozrnného chleba.

Príprava

  1. Rajčiny nakrájajte na kúsky, dajte ich do hrnca spolu s cibuľou, bobkovými listami, klinčekom, štipkou soli a bazalkou (ponechajte si zopár lístkov na konečnú výzdobu).
  2. Pridajte lyžičku cukru a asi 10 minút varte.
  3. Prepasírujte to všetko cez pasírovač a nalejte krém do čistého hrnca.
  4. Pripravte si bešamel z múky a mlieka, ochuťte ho soľou a muškátovým orieškom.
  5. Pridajte ho k rajčinovému krému a dolejte tam aj zeleninový vývar.
  6. Niekoľko minút varte.
  7. Ak je polievka veľmi hustá, pridajte trošku mlieka.
  8. Ochuťte dvoma lyžičkami extra panenského olivového oleja.
  9. Polievku podávajte teplú spolu s hriankami z celozrnného chleba.
  10. Ozdobte bazalkovými lístkami.
Energetická hodnota: 203,5 kcal/porcia
Bielkoviny celkovo 6,93 g
Lipidy celkovo 6,98 g
Využiteľné sacharidy 28,3 g
Mastné kyseliny (nasýtené/mononenasýtené/polynenasýtené celkovo): 1,26 / 4,67 / 0,85 g
Cholesterol 1,7 g
Vláknina 1,97 g
Železo 1,02 mg
Vápnik 134,5 mg
Sodík 402,0 mg
Draslík 390,7 mg
Fosfor 141,6 mg
Magnézium 39,0 mg
Vitamíny
B1 0,11 mg
B2 0,18 mg
B3 1,27 mg
B9 23,6 μg
A 0,0 μg
E 2,3 mg
D 0,0 mg
B5 0,47 mg
B8 3,2 μg
B12 0,0 μg
Aj vďaka Vašim 2% sa môže srdce usmievať. Ďakujeme.
Darujte 2%
viac info