Paradajková krémová polievka
Pre šesť osôb
- 500 g ošúpaných paradajok
- 500 g múky
- 500 ml polotučného mlieka
- 250 ml zeleninového vývaru
- Polovica cibule
- Dva bobkové listy
- Štipka soli
- Ako príloha: Hrianky z celozrnného chleba.
Príprava
- Rajčiny nakrájajte na kúsky, dajte ich do hrnca spolu s cibuľou, bobkovými listami, klinčekom, štipkou soli a bazalkou (ponechajte si zopár lístkov na konečnú výzdobu).
- Pridajte lyžičku cukru a asi 10 minút varte.
- Prepasírujte to všetko cez pasírovač a nalejte krém do čistého hrnca.
- Pripravte si bešamel z múky a mlieka, ochuťte ho soľou a muškátovým orieškom.
- Pridajte ho k rajčinovému krému a dolejte tam aj zeleninový vývar.
- Niekoľko minút varte.
- Ak je polievka veľmi hustá, pridajte trošku mlieka.
- Ochuťte dvoma lyžičkami extra panenského olivového oleja.
- Polievku podávajte teplú spolu s hriankami z celozrnného chleba.
- Ozdobte bazalkovými lístkami.
Energetická hodnota: 203,5 kcal/porcia | |
---|---|
Bielkoviny celkovo | 6,93 g |
Lipidy celkovo | 6,98 g |
Využiteľné sacharidy | 28,3 g |
Mastné kyseliny (nasýtené/mononenasýtené/polynenasýtené celkovo): | 1,26 / 4,67 / 0,85 g |
Cholesterol | 1,7 g |
Vláknina | 1,97 g |
Železo | 1,02 mg |
Vápnik | 134,5 mg |
Sodík | 402,0 mg |
Draslík | 390,7 mg |
Fosfor | 141,6 mg |
Magnézium | 39,0 mg |
Vitamíny | |
B1 | 0,11 mg |
B2 | 0,18 mg |
B3 | 1,27 mg |
B9 | 23,6 μg |
A | 0,0 μg |
E | 2,3 mg |
D | 0,0 mg |
B5 | 0,47 mg |
B8 | 3,2 μg |
B12 | 0,0 μg |