Články

Dve hodiny s trénerom nestačia!

K zdravému životnému štýlu treba pristupovať zodpovedne aj mimo posilňovne

Vyvážená pestrá strava, pohyb a dostatok spánku. Kombinácia týchto troch faktorov tvorí základ pre zdravý životný štýl. Aktivity ako beh, bicyklovanie, korčuľovanie či plávanie patria medzi najvhodnejšie pohybové aktivity pre širokú škálu populácie. Ľudia sa však často v otázke zdravého životného štýlu mýlia a myslia si, že pokiaľ cvičia môžu zjesť čokoľvek. Opak je však pravdou. „ V strave neprijímame len energiu, ktorú sme spotrebovali pri cvičení, ale aj mnoho vitamínov a minerálov potrebných pre správnu regeneráciu a fungovanie organizmu,“ vysvetľuje Michal Bezecný, fitness tréner Golem Clubu. Ľudia sú v súčasnosti vo veľkej miere ovplyvnení reklamou, ktorá im sľubuje vynikajúce výsledky za minimálny čas a námahu. Michal Bezecný zdôrazňuje, že neexistuje žiadna čarovná pilulka a ak chceme dosiahnuť požadované výsledky, vyžaduje si to trpezlivosť a zodpovedný prístup aj mimo posilňovne, kde na nás dozerá tréner.

Špeciálnu skupinu ľudí tvoria pacienti s kardiovaskulárnymi ochoreniami, hypertenziou, cukrovkou, či obezitou. Dôležitá je konzultácia s lekárom, ktorý určí mieru, v rámci ktorej môže pacient športovať. Ľudia s takýmito ochoreniami musia byť podrobení dôkladným záťažovým vyšetreniam, ktoré eliminujú prípadné zdravotné komplikácie.  Bez ohľadu na to, či sa pre trénovanie pod odborným dohľadom rozhodne zdravý človek alebo rizikový pacient, nevyhnutný je aj správny výber trénera. „Aj medzi „kvalifikovanými“ trénermi sa nájdu rôzni šarlatáni, ktorí môžu skôr ublížiť ako pomôcť. Preto by som skôr apeloval na výber trénera podľa jeho zručností a skúseností a nie podľa fotiek na internete,“ dodáva Michal Bezecný z Golem Clubu.

Ďalšie užitočné informácie, nielen o zdravom životnom štýle, aktivitách pre pacientov, ale aj informácie o srdcovocievnych chorobách, nájdete nielen na našej stránke www.tvojesrdce.sk, ale aj na stránke www.presrdce.eu

Aj vďaka Vašim 2% sa môže srdce usmievať. Ďakujeme.
Darujte 2%
viac info