Články

Tlačová správa v Bratislave, 12. Septembra 2017

Publikované 12. septembra 2017

Zdravý životný štýl je dôležitý pri prevencii, aj pri liečbe srdcovocievnych ochorení. Hypertenziou sa problémy so srdcom môžu začať a  skončiť až jeho zlyhaním. Urobte niečo pre svoje srdce!

Vysokým krvným tlakom bude pravdepodobne trpieť každý, kto sa dožije dostatočne vysokého veku. Hoci nebolí, je zákerný a môže viesť k radu zdravotných problémov a skončiť sa až infarktom, cievnou mozgovou príhodou či zlyhaním srdca.

Odborníci dlhodobo apelujú na ľudí, aby poznali svoje hodnoty krvného tlaku, cholesterolu i cukru a nezabúdali na preventívne prehliadky u všeobecných lekárov. Štatistiky zo zdravotných poisťovní však potvrdzujú, že prevenciu Slováci stále podceňujú. Situácia nie je o nič lepšia ani v dodržiavaní liečby, pokiaľ sa už problém zistí. Preto jedenásty ročník známej preventívno - edukačnej kampane MOST (Mesiac O Srdcových Témach) upozorňuje na najvážnejšie rizikové faktory kardiovaskulárnych ochorení, možnosti ich prevencie aj liečby.

„Vaše srdce udáva tempo a rytmus vášmu životu, o svoje srdce sa musíme všetci starať. Práve preto sa lekári angažujú nielen v liečbe ochorení, ale aj v takýchto preventívnych a edukačných kampaniach. Veríme, že pomôžeme zlepšiť kardiovaskulárne zdravie Slovákov ,“ povedala MUDr. Ivana Šoóšová, PhD., FESC, novozvolená správkyňa Slovenskej nadácie srdca a primárka Ambulantného oddelenia NÚSCH,a.s. Bratislava.

Ako na hypertenziu?

Hypertenzia sa spolu s pôsobením ďalších faktorov podpisuje pod vznik cievnej mozgovej príhody, poruchy pamäti a demenciu, ischemickú chorobu srdca, srdcový infarkt, aterosklerózu či stratu zraku. Napriek tomu, že vysokým krvným tlakom trpí takmer každý druhý dospelý Slovák, nie každý o tomto svojom zdravotnom probléme vie a z tých, ktorí sa liečia, nie každý sa lieči správne. Dôležitá je zmena životosprávy aj dodržiavanie liečebného režimu.

Najčastejšou chybou, ktorú robia pacienti s hypertenziou, je, že nedodržiavajú liečbu tak, ako im ju naordinoval lekár. V tých horších prípadoch ju vysadia úplne v domnienke, že ich zdravotný stav sa zlepšil. Opak však býva pravdou. Liečba hypertenzie býva celoživotná a pacienti, ktorí ju svojvoľne prerušia, sa vystavujú veľkému riziku komplikácií. Vysoký krvný tlak nezmizne sám od seba. Lieky, na ktoré nás nastaví lekár, sú potrebné a bez konzultácie ich pacient nemôže svojvoľne prestať užívať. Na zlepšenie komfortu pacientov už vedia dnes lekári ponúknuť pacientovi kombinované lieky, namiesto troch tabletiek tak stačí len jedna.

Neliečenie vysokého krvného tlaku môže skončiť až fatálne – srdcovým zlyhaním

Srdcové zlyhávanie býva zvyčajne výsledkom iných chorôb srdca, napríklad opakovaného infarktu, ale aj samotnej hypertenzie. Je preto dôležité kontrolovať prvotné kardiovaskulárne ochorenia a rizikové faktory. Rovnako netreba podceňovať prvotné príznaky, ktoré mnohí pacienti chybne považujú za bežné príznaky starnutia. Na začiatku ochorenia sa dá ešte urobiť veľa pre kontrolu zhoršovania sa ochorenia a dobrú kvalitu života pacienta.

Viete, ako sa cíti pacient so srdcovým zlyhávaním? Tak ako väčšina z vás po zabehnutí pár desiatok metrov. Príznaky ako dýchavičnosť či horší fyzický výkon nemusia byť vôbec príznakmi starnutia, upozornila doc. MUDr. Eva Gonçalvesová, CSc. - primárka Oddelenia pre zlyhávanie a transplantáciu srdca, NÚSCH. Ďalšími príznakmi sú strata chuti do jedla, náhly nárast hmotnosti, opúchanie členkov, nôh či brucha, alebo aj frekvencia močenia.

„Nad zdravím svojho srdca môžete prevziať kontrolu tým, že budete aktívnejší - aj o tom je tohtoročný Svetový deň srdca,“ uviedla doc. MUDr. Gonçalvesová, CSc. „Rozhodli sme sa pripojiť k európskym aktivitám, ktoré upozorňujú na to, že srdcové zlyhávanie trápi v Európe milióny ľudí a je ochorením, ktorým je potrebné sa vážne zaoberať,“ pokračovala. Na Slovensku je diagnostikovaných viac ako 100.000 pacientov s týmto ochorením. Odhaduje sa, že až ďalších 30.000 ľudí nie je diagnostikovaných, čo je alarmujúce číslo.

Vykročte/vybehnite s nami za zdravším srdcom...aby vaše srdce nezlyhalo

Kontrolu rizikových faktorov srdcovocievnych ochorení spolu s prevenciou a režimovými opatreniami sa snaží spojiť kampaň MOST (Mesiac O Srdcových Témach) s podtitulom SPOLU chránime vaše srdcia. Po prvýkrát unikátne spojila pacientov a odborníkov z Únie pre zdravšie srdce, Slovenskej nadácie srdca a Slovenskej kardiologickej spoločnosti.

„Lekárska veda jednoznačne dokázala, že prevencia je základným pilierom zdravia každého jednotlivca. Vieme ňou mnohým ochoreniam predchádzať a dokonca aj pri tých ochorenia, ktoré majú významnú genetickú zložku, vieme významne oddialiť ich manifestáciu, a to platí samozrejme aj pre veľkú väčšinu ochorení srdca a ciev,“ povedal prezident Slovenskej kardiologickej spoločnosti prof. MUDr. Robert Hatala, PhD., FESC, FACC - prednosta kardiologickej kliniky a primár Oddelenia arytmií a kardiostimulácie NÚSCH. Za dôležité preventívne aj režimové opatrenie považuje pohyb. Vysvetlil, že umožňuje lepší manažment a kontrolu aj už zistených kardiologických ochorení. Aj to pripomenie Beh zdravia – Vykročte alebo vybehnite s nami aj Vy, aby vaše srdce nezlyhalo.

Beh má symbolicky prepojiť MOSTOM Bratislavu s Košicami a zároveň spojiť odbornú a širokú verejnosť, ale aj pacientov. Štart bude 6. októbra o 17.00 hodine spred Eurovei v Bratislave. Pokračovať bude štartom  7. októbra o  17.00 hodine pri Jazere Košice.

Na trate po Slovensku tiež počas septembra vyrazili Vlaky zdravia, kde záujemcom zmerajú krvný tlak, cholesterol, cukor a srdcový rytmus. Merania budú aj na vlakových staniciach v Bratislave, Zvolene a Košiciach, ako aj v 249 lekárňach Dr. Max po celom Slovensku (22. septembra). Okrem toho, že si ľudia môžu nechať skontrolovať svoje hodnoty, získajú aj cenné informácie o prevencii kardiovaskulárnych ochorení a možnostiach ich liečby. Informačné brožúrky sú k dispozícii bezplatne. Rovnako sa ľudia môžu naučiť, ako zachrániť život v prípade infarktu a zastavenia krvného obehu.

Kampaň Spolu chránime vaše srdcia podporuje aj Všeobecná zdravotná poisťovňa. „V zdravom spojenectve, ktorého primárnym poslaním je chrániť srdcia našich poistencov, vidíme veľký potenciál. Nielen medicínsky, v podobe vyššej kvality života našich poistencov, ale i ekonomický. Svetová zdravotnícka organizácia svojho času vypočítala, že jedno euro vynaložené na prevenciu ušetrí 4 eurá na liečbu pacienta. V makro číslach je to obrovská suma finančných zdrojov a my ich vieme efektívnejšie využiť na najnovšie lieky alebo liečebné metódy, ktoré pomáhajú našim poistencom prinavrátiť zdravie. Aj z tohto pohľadu je mimoriadne dôležité každé srdce, ktoré vieme chrániť prevenciou,“ zhrnula Viktória Vasilenková, hovorkyňa VšZP.

Všetky informácie o kampani aj kardiovaskulárnych ochoreniach nájdete na weboch www.presrdce.eu www.tvojesrdce.sk .

Partneri kampane

Kontakt: Erika Zimanová, zimanova@accelerate.sk, mobil: 0911 130 834

Aj vďaka Vašim 2% sa môže srdce usmievať. Ďakujeme.
Darujte 2%
viac info